Wyjście do gospodarstwa ekologicznego. Działanie w ramach Programu dla szkół.

Opublikowano 11 października 2023, 06:20

10 października uczniowie klas 1-3 wybrali się do gospodarstwa ekologicznego Państwa Marii i Stanisława Drapała w Lipnicy. Uczestniczyli w pokazach wyrobu domowego masła oraz białego sera. Wszyscy mogli zakosztować świeżych wyrobów i poznać smak serwatki lub maślanki. Pokazowi towarzyszyła edukacja uczniów z zakresu:
a)zasad zdrowego żywienia
b)pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych
c)przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi
d)zasad rolnictwa ekologicznego, w tym znakowania produktów ekologicznych.
Bardzo serdecznie dziękujemy pani Marii i pani Ewelinie za życzliwość, gościnność oraz zdrowy, serowy poczęstunek.