„Wystawa obfitująca w zdrowie” w ramach działań Program dla szkół

Opublikowano 29 września 2023, 09:52

Wrześniowa wystawa owoców, warzyw, mleka i jego produktów usytuowana była w korytarzu szkolnym. Uczniowie klas 1-5 wraz z nauczycielem zaprojektowali i wykonali wystawę, podzieloną tematycznie na „Kąciki edukacyjne” o tematyce: „Kącik świeżych produktów”, „Kącik produktów, które możemy otrzymać z przetworzenia owoców, warzyw i produktów mlecznych”, „Kącik edukacji odżywczej” oraz „Kącik racjonalnego gospodarowania odpadami spożywczymi”. Do przygotowania wystawy wykorzystano również produkty z Programu dla szkół. Wystawce towarzyszyła edukacja uczniów z zakresu:
a)zasad zdrowego żywienia
b)pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych
c)przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi
d)zasad rolnictwa ekologicznego, w tym znakowania produktów ekologicznych